Stroganoff

“De Man speelt Sergej overtuigend als miskende specialist.”- de Volkskrant, “Wat van Stroganoff vooral zal blijven hangen is het even geestige als poëtische beeld van een walsende beer tegen de achtergrond van een rococo balzaal.”- Theaterkrant

‘Never. I will never do anything for Russia. I have nothing to do with Russia. Russia is not my past, it’s not my present and it certainly will not be my future.’
– Baronesse Hélène de Ludinghausen, laatste nazaat van de Stroganoff dynastie

Het oude recept Boeuf Stroganoff is heden ten dage gereduceerd tot de in wegrestaurants verkrijgbare saus voor op een schnitzel. De Italianen eten het gerecht met pasta, de Britten doen er chutney bij. Over de oorsprong van het recept circuleren grootse verhalen. Zo zou graaf Aleksandr Sergejevitsj een keer onverwacht bij zijn jachtverblijf zijn aangekomen, waarop de geschrokken Franse chefkok inderhaast een maaltijd improviseerde met wat er toevallig voorhanden was: bevroren rundvlees (in dunne plakjes gesneden om het sneller te laten ontdooien), champignons en zure room. Er zijn ook bronnen die beweren dat de graaf zijn rechterhand mistte en zelf niet meer kon snijden, anderen zeggen dat het vlees zo dun was gesneden omdat hij moeite had met kauwen.
Jeroen De Man speelt een solovoorstelling over één van de rijkste en machtigste adellijke families ten tijde van het Russische Keizerrijk: de Stroganoffs. Op basis van gesprekken die hij voerde met diverse Petersburgse edellieden, koks, leraren en schilders, maar vooral met dé Stroganoff-expert van Rusland die zich al ruim dertig jaar bezig houdt met dit roemrijke Russische geslacht, brengt Jeroen in razend theatraal tempo de vele belangrijke figuren en gerechten die in deze dynastie voorkomen ten tonele.

Credits