Teken de petitie

*** TEKEN DE PETITIE ONDERAAN DEZE PAGINA ***

Lieve liefhebbers van kunst en quatsch,

Tot onze teleurstelling heeft Internationaal Theater Amsterdam (ITA) ons gesommeerd de naam toneelgroep Amsterdam (voorheen De Warme Winkel) vanaf donderdag 16 juni 12.00 uur neer te leggen.

ITA droeg tot vier jaar geleden de naam Toneelgroep Amsterdam (met een hoofdletter T) en stelt dat ons gebruik van de naam verwarrend is voor het publiek. Wij hebben hen enkele praktische handreikingen gedaan om verwarring te voorkomen, maar het mocht niet baten.

Als wij geen gehoor geven aan de sommatie zullen wij als klein gezelschap een groot financieel risico lopen wanneer dit tot een rechtszaak leidt.
In een ultieme poging ITA te overtuigen dat de naam bij ons in goede handen is, starten we een petitie om hen het draagvlak te tonen dat er volgens ons in de toneelwereld is.

Onze naamsverandering leek op het eerste gezicht een provocatie, maar wie beter kijkt ziet dat deze actie wilt inspireren: we willen historisch besef kweken bij ons overwegend jonge publiek; tonen hoe je autonoom kunt denken en opereren.
In het licht van de kunstgeschiedenis vinden wij onze keus moreel gerechtvaardigd. Een toneelgroep uit Amsterdam die artistiek avontuur aan een groot publiek weet te koppelen zou zich toneelgroep Amsterdam moeten kunnen noemen.

We hebben begrip voor de emotionele relatie van ITA met de naam Toneelgroep Amsterdam maar voelen ons tegelijkertijd verscheurd: wij vinden dat de naam niet aan één instituut of persoon hangt, maar de stad zelf toebehoort, en wij willen de verantwoordelijkheid nemen die naam (verder) te dragen.

Help ons vertellen dat de legacy van Toneelgroep Amsterdam met een grote T niet hoeft te concurreren met het narratief van toneelgroep Amsterdam met een kleine t.
Help ons aardlagen in de toneelgeschiedenis bloot te leggen en deze prachtige naam, die staat voor gogme en anarchie, niet verloren te laten gaan.

Teken en deel deze petitie veelvuldig vóór donderdag 16 juni 12.00 uur.

Liefs,
toneelgroep Amsterdam (voorheen De Warme Winkel)