Alma

Alma was een muze. Een muze voor velen. We kennen Alma van schilderijen, je vindt haar

terug in gedichten en toneelstukken, en vele symfonieën, opera’s en composities zijn aan Alma

opgedragen. Onze eerste grote zaal voorstelling wervelt rond het leven, de liefde en de uitspattingen van Alma Mahler: de vrouw van Gustav Mahler, de grote componist. Alma’s levenspad loopt parallel met de aanzwellende culturele revolutie van Wenen in het fin de siècle en als gastvrouw van haar beroemde salons is Alma de spil in het leven van de culturele elite. Maar Alma werd evenveel verguisd als aanbeden en door de vele tegengestelde verhalen en roddels neemt haar persoon mythische proporties aan en verhult zich in een wirwar van vragen, leugens en kunstmakerij. Gefascineerd, bang en opgewonden ondernemen we de hachelijke poging die wirwar te ontrafelen en deze gevaarlijke muze tot leven te wekken. Met Alma proberen we de schoonheid en de opwinding te raken van die fascinerende tijd, maar de voorstelling geeft tegelijk een decadent en nostalgisch beeld van een cultuur aan de vooravond van haar failliet.

Alma ging in de zomer van 2009 als locatievoorstelling op Oerol in première en was daar een regelrechte festivalhit.

Alma

De Warme Winkel is een acteurscollectief bestaande uit Mara van Vlijmen, Jeroen De Man en Vincent Rietveld. Door telkens met gastacteurs, eindregisseurs, kunstenaars en musici te werken is er een grote groep sympathisanten bij betrokken. De stijl van De Warme Winkel is energiek en beeldend, altijd gefundeerd op een fascinatie voor geschiedenis en liefde voor literatuur. Door afwisseling in alle mogelijke speelstijlen en gebeurtenissen zoeken de voorstellingen van De Warme Winkel altijd de spanning op tussen de theatrale representatie en de aanwezigheid in het hier en nu.

Alma is onderdeel van de ‘Weense herfst’, een vijfluik over Oostenrijkse kunstenaars, waaronder het veelgeprezen Rainer Maria en voor het Vlaams Theaterfestival geselecteerde Kokoschka Live!. Van september t/m november speelt deze hele serie  als aaneengesloten reeks in Amsterdam, Brussel en Groningen. De ‘Weense herfst’ geeft de bezoeker de uitgelezen kans om in korte tijd kennis te maken met het veelzijdige werk van De Warme Winkel.

Alma

In de pers

Volkskrant
“Indrukwekkend feestje”
Leeuwarder Courant
"Oerol begint in hoogste versnelling met Weense orgie"
Alma

Credits

concept en spel Vincent Rietveld, Maria Kraakman, Mara van Vlijmen, Jeroen De Man, Ward Weemhoff (vervangt Harpert Michielsen) en Richard Janssen.

eindregie Marien Jongewaard

geluidsontwerp Richard Janssen

lichtontwerp en techniek Prem Scholte Albers

fotografie Sofie Knijff

techniek Manuel Boutreur, Daan Ottevanger

productie Fleur Feij, Sophie van Hoorn, Minjon Olgers

publiciteit Leonie Dijkstra

zakelijke leiding Jantien Plooij

Alma
content here