Gavrilo Princip

Op 28 juni 1914 pleegt Gavrilo Princip met vijf vrienden een aanslag op de Habsburgse troonopvolger Franz Ferdinand tijdens diens bezoek aan Sarajevo. De aanslag mislukt. Gavrilo gaat teleurgesteld en hongerig een bakkerij binnen. Als hij weer buiten komt, rijdt de kroonprins net voorbij. De auto stopt verderop en komt achteruit teruggereden. Het laatste wat Franz Ferdinand ziet, is een klein mannetje met smalle schouders en een dun snorretje…

Gavrilo Princip is een voorstelling over een wereld die op het punt staat te verdwijnen, over een boerenlul die de elite omverwerpt, over de subjectiviteit van geschiedschrijving, over de machtige hand van het toeval. Een maniakale, orgastische, theatrale reconstructie, die uiteindelijk alleen nog doet denken aan een slagveld.

Gavrilo Princip ging tijdens het Holland Festival van 2014 in première en werd datzelfde jaar geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival.

Gavrilo Princip

In de pers

NRC ★★★★
"Gavrilo Princip brengt de geschiedenis onwaarschijnlijk dichtbij."

Volkskrant
"Angstaanjagend hoogtepunt is het moment waarop we in het hoofd van de dader kijken; letterlijk indringende beelden, recht door het menselijk oog de duisternis in, omlijst door een orkaan van geluid."

Trouw ★★★
"Een gedurfde, groteske, disharmonische kijk op dé aanslag"
De Standaard ★★★
"Aan veilige memories doet Gavrilo Princip niet mee. Dat maakt het een stuk boeiender."

Theaterkrant ★★★★
"Uiteindelijk zijn er maar weinig groepen die een dergelijk gelaagde geschiedenis zo slim, maar ook met zo'n fijne schijnbare nonchalence en gevoel voor humor weten aan te pakken."
Gavrilo Princip

Credits

concept en spel Thomas Dudkiewicz (vervanging Jeroen de Man), Vincent Rietveld, Mara van Vlijmen, Nimuë Walraven (vervanging Maria Kraakman), Ward Weemhoff
camera Emo Weemhoff
eindregie Marien Jongewaard
geluidscompositie Remco de Jong, Florentijn Boddendijk
onderzoek Czeslaw de Wijs
lichtontwerp Prem Scholte Albers
scenografie Juul Dekker, Sarah Nixon (assistent)
kostuums Bernadette Corstens
productie Sabine Oldenburg
een coproductie met Holland Festival, Kaaitheater Brussel
met steun van SNS Reaal Fonds, Ammodo, Prins Bernhard Cultuur Fonds, FPK, Gemeente Utrecht

Gavrilo Princip
content here