Gavrilo Princip

“Gavrilo Princip brengt de geschiedenis onwaarschijnlijk dichtbij” – NRC Handelsblad, “Angstaanjagend hoogtepunt is het moment waarop we in het hoofd van de dader kijken; letterlijk indringende beelden, recht door het menselijk oog de duisternis in, omlijst door een orkaan van geluid.” – de Volkskrant,  “Uiteindelijk zijn er maar weinig groepen die een dergelijk gelaagde geschiedenis zo slim, maar ook met zo’n fijne schijnbare nonchalence en gevoel voor humor weten aan te pakken.” – Theaterkrant, “Een gedurfde, groteske, disharmonische kijk op dé aanslag” -Trouw

Op 28 juni 1914 pleegde Gavrilo Princip met vijf vrienden een aanslag op de aartshertog Franz Ferdinand, de troonopvolger van het Habsburgse rijk. De aanslag hing van knulligheid en toeval aan elkaar, maar bleek wel het startschot van de Eerste Wereldoorlog. Pistolen haperen, granaten ontploffen niet óf te laat; het lijkt mislukt. Franz Ferdinand besluit de route van de optocht te wijzigen, iedereen wordt op de hoogte gebracht, behalve de chauffeur. Gavrilo gaat teleurgesteld en hongerig een bakker binnen. Als hij naar buiten komt, rijdt de kroonprins net voorbij. Gavrilo is te laat om zijn pistool te trekken, maar tot zijn verbazing stopt de auto verderop en komt achteruit teruggereden. Het laatste wat Franz Ferdinand ziet, is een klein mannetje met smalle schouders en een dun snorretje.
Gavrilo Princip is een voorstelling over een wereld die op het punt staat te verdwijnen, over een boerenlul die de elite omver werpt, over de subjectiviteit van geschiedschrijving en het nut van herdenken, over de machtige hand van het toeval en over het recht in eigen hand nemen. Een maniakale theatrale reconstructie, die uiteindelijk alleen nog doet denken aan een slagveld.

Eerdere Voorstellingen

Datum Voorstelling Locatie Kaarten

Credits