Gesualdo

De Warme Winkel en het Nederlands Kamerkoor bouwen de monumentale voorstelling Gesualdo op de fundamenten van alles wat ons mensen aantrekt en afstoot: de driehoek Geweld / Kunst / Seks.

Vertrekpunten zijn de samenwerking tussen De Warme Winkel en het gerenommeerde Nederlands Kamerkoor én de thema’s in het leven en werk van componist en prins Carlo Gesualdo (1566-1613).  Gesualdo leefde een getergd en spraakmakend bestaan in zijn paleizen in Zuid-Italië. De wijze waarop hij zijn echtgenote en haar minnaar vermoordde doet O.J. Simpson blozen; de revolutionaire muziek die hij componeerde laat Phil Spector nederig buigen; de omgang met zijn dienaren dwingt Markies de Sade op de knieën.

Gesualdo

Zien we bij het horen van zijn religieuze responsoria de schommel voor ons waarin hij zijn bastaardbaby de dood in liet wiegen? Proeven wij met zijn madrigalen het menstruatievocht dat hij dronk om zijn demonen te bezweren?

Het Nederlands Kamerkoor zong het repertoire van Gesualdo al van New York tot Taipei, maar zelden zal het werk zo tot zijn recht komen als tussen het bloed en de urine van een all-star cast van harde kern Warme Winkeliers Mara, Vincent en Ward en hun jonge muzes Florian Myjer en Marieke De Zwaan

Het contrast tussen het koor en de theatergroep, tussen Gesualdo’s perverse uitwassen en zijn lucide muziek, is de motor van een zoektocht naar ‘het sublieme’; dat wat weerzinwekkend en tegelijkertijd onweerstaanbaar aantrekkelijk is.

Gesualdo

Credits

concept en spel Vincent Rietveld, Mara van Vlijmen, Ward Weemhoff, Florian Myjer en Marieke de Zwaan
zang en spel Nederlands Kamerkoor (Mónica Monteiro, Elsbeth Gerritsen, William Knight, João Moreira, Gilad Nezer, Annet Lans, Tobias Segura Peralta, Stefan Berghammer, Endrik Üksvärav, Kees Jan de Koning)
concept Tido Visser, De Warme Winkel
instudering Harry van der Kamp
kostuums Bernadette Corstens
muzikale supervisie Bo Koek
vormgeving Marloes en Wikke
regie assistent (stage) Felix Brouwer
geluidsontwerp WillJan Pielage
lichtontwerp Prem Scholte Albers
eerste inspeciënt Niels Runderkamp
geluidstechniek Miguel Rodriguez
techniek (stage) Rutger Bouwman
fotografie Sofie Knijff
productie Joppe Kos
koorproductie Annelot Rijkaart
een coproductie van De Warme Winkel en het Nederlands Kamerkoor met het Holland Festival en deSingel Antwerpen
met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Zabawas

Gesualdo
content here