I, Phone

Rob Smorenberg
i.s.m. De Warme Winkel & Veem House for Performance

I, Phone is een bewegend portret van de hedendaagse mens in relatie tot de smartphone. Het multitasken van scrollen, appen, taking a screenshot, swipen enz., accumuleert tot een virtuoze bewegingsvoorstelling. Een analoog lichaam surft door tijd en ruimte op een non-stop golf van informatie. Gradueel versmelt mens en techniek en ontstaat een portret van de homo cellularis.

Binnen het werk van de 20-eeuwse theatervernieuwer en mimespeler Étienne Decroux (1898-1991) nemen de sociaaleconomische figuren een bijzondere plaats in. Deze tonen het dagelijks handelen van de mens destijds; hout schuren, wijn drinken, een grapefruit pakken. Decroux destilleert uit dit dagelijks handelen een poëtisch bewegend mensbeeld. In I, Phone vertrekt Rob Smorenberg vanuit hetzelfde principe en zoomt daarbij in op de 21-eeuwse gadget die ons handelen fundamenteel veranderd heeft: de smartphone.

I, Phone is de eerste in een reeks van bewegingsvoorstellingen waarin Rob Smorenberg via ons menselijk bewegingsapparaat dagelijkse thema’s vertaalt naar vormelijke abstracties.

Rob Smorenberg zoekt in zijn werk als maker naar een esthetische abstrahering van ons dagelijks handelen. Als speler is hij al enkele jaren verbonden aan De Warme Winkel en was hij o.a. te zien in De Warme Winkel speelt De Warme Winkel, De Drie Musketiers, Vincent Rietveld gaat voor de Louis d’Or en Afscheidstournee. De Warme Winkel presenteert I, Phone in het kader van talentontwikkeling. Jaarlijks begeleiden we een aantal verse theatertalenten, geestverwanten, die links- of rechtsom met één van de leden van het collectief zijn ontstaan. In dit geval wordt Rob begeleid door Ward Weemhoff.

Theaterkrant
“Ambachtelijk ontleedt Smorenberg de moderne mens om vervolgens in klassieke mime-taal te tonen waartoe dat lijdt.”

I, Phone

Eerdere Voorstellingen

Datum Voorstelling Locatie Kaarten

Credits