Moskou op sterk water

Hele generaties Europese regisseurs zijn groot geworden met boekbewerkingen. De Warme Winkel voelde zich lang te goed voor deze trend, maar capituleert nu vol overgave. Op het programma staat Moskou op sterk water. Dit boekje van Venedikt Jerofejev behandelt een fictieve vrijdag in het leven van de schrijver waarin hij per trein een al dan niet fictieve geliefde wil opzoeken in Petoesjki, zo’n 125 km en 2.16u vanaf het Koerskstation in Moskou. Het is een goed boek, misschien wel belangwekkend.

Moskou op sterk water

In 2019 herneemt De Warme Winkel ergens in het centrum van Amsterdam het parasitaire locatieproject Moskou op sterk water. Een grensverleggende voorstelling, (on)zichtbaar aanwezig in Amsterdam. Een ode aan de vrijheid en een aanval op de schoongeveegde, op winstmaximalisatie gerichte stad.

De titel Moskou op sterk water is ontleend aan het gelijknamige meesterwerkje van Venedikt Jerofejev uit 1969. Het verhaal speelt zich grotendeels af op een trein. De hoofdpersoon gaat zijn ‘engeltje’ bezoeken in Petoesjki, een halve dag boemelen vanaf Moskou. Hij gaat langs alle stadia van een ontwakende alcoholist: de kater, de eerste slokjes, de existentiële crisis, de loutering, om uiteindelijk kogellam met zijn coupégenoten ins blaue hinein te filosoferen. Niemand heeft een kaartje; ook de conducteur wordt betaald met ‘grammetjes’. Voor Petoesjki wordt bereikt, zinkt hij echter weg in een delirische toestand, waar hij pas uit ontwaakt als de trein terug is in Moskou. Het doel is weer niet gehaald. Half manisch en dronken verdwaald hij in de hoofdstad om uiteindelijk in psychotische toestand in een portiek neergestoken te worden.

Moskou op sterk water

In de pers

Volkskrant ★★★★
"Wie zich wil laten overrompelen door Moskou op sterk water stopt hier met lezen."

Het Parool
"Een literaire avond from hell"

NRC ★★★★
"Deze boekbewerking is een ijkpunt."

Credits

een voorstelling van Vincent Rietveld en Ward Weemhoff
speciale gast Carel Helder
lichtontwerp Prem Scholte Albers
techniek Manuel Boutreur, Hans Peter Hulscher
technische coördinatie Hans Peter Hulscher
productie coördinatie Carry Hendriks
a.i. zakelijk leider George Knops
planning en verkoop Marloes Marinussen
marketing en publiciteit Sanne van de Kraats
bureaumanagement Thomas Vandewalle
scenefotografie Sofie Knijff
met dank aan Joop van der Sluijs, Electrische Museumtramlijn Amsterdam

content here