Poëten & Bandieten

“Een kunstwerk moet worden afgemaakt en een echte levenskunstenaar maakt er dan ook zelf een einde aan.”

Poëten & Bandieten is een oeuvrestuk op basis van het korte leven en weinige werk van de Russische dichter Boris Ryzhy (1974-2001). Hij groeide op in Sverdlovsk (Jekaterinaburg), een troosteloos harde stad geregeerd door de maffia. Ryzhy’s wereld is de straat: een mannenwereld met drank en sigaretten, geweld en politie, gevangenissen en fabrieken. Ryzhy, bokskampioen van de Staalschrootwijk, voelt zich dichter en bandiet en wil ‘zingen als een dronken hoer’. Hij is een kind van de jaren tachtig en een soldaat van de perestrojka: een bij uitstek verloren generatie. In 2000, een jaar voor zijn zelfmoord, bezoekt Ryzhy Poetry International Rotterdam. Hij geeft zich hier over aan overmatig alcoholgebruik, wordt bestolen, trekt van kroeg naar kroeg met een onbekende dame en mist ondertussen zijn vrouw en zoontje.

Poëten & Bandieten

Over Ryzhy en diens Rotterdams Dagboek maakt De Warme Winkel energiek theater dat esthetisch en ranzig tegelijk is. Een strak georkestreerd tumult waarin werkelijk alle theatrale middelen worden ingezet.

Poëten & Bandieten

In de pers

Het Parool
"René Pollesch en De Warme Winkel blijken verwante theaterzielen te zijn. Compleet verschillend in hun inhoudelijke en theatrale in· én output, maar gebonden door een roekeloos negeren van de verwachtingen van het publiek naar representatie."
Trouw
"Een virtuoze verbinding tussen gekte en melancholie die verder reikt dan leven en werk van Ryzhy. Het gaat over de paradox in elk van ons."

Credits

concept en spel Jeroen De Man, Vincent Rietveld, Mara van Vlijmen en Ward Weemhoff

eindregie Marien Jongewaard

artistiek adviseur René Pollesch

advies Nataliya Golofastova

geluidsontwerp Touki Delphine/Bo Koek

uitvoering muziek Russisch Ensemble Otrada

lichtontwerp Prem Scholte Albers

techniek HP Hulscher en Miguel Rodríguez

productie Carry Hendriks en Thomas Royé

fotografie Sofie Knijff

grafisch ontwerp Kok Pistolet

publiciteit Anniek Engelsman

zakelijke leiding Jantien Plooij

met dank aan Productiehuis Rotterdam, Nieuw Hembrug en Gemeente Zaanstad

 

Poëten & Bandieten
content here