Villa Europa

Villa Europa komt terug in 2013 en maakt haar allerlaatste ererondje in de theaters in Nederland en België. De voorstelling, die onderdeel uitmaakte van de zeer goed ontvangen reeks Weense Herfst, wordt vanwege de vele lofuitingen hernomen als überlaatste reprise!

Villa Europa

De Oostenrijkse schrijver Stefan Zweig pleegde samen met zijn vrouw zelfmoord in Brazilië. De meest gelezen, meest vertaalde en één van de meest productieve schrijvers van zijn tijd, heeft kort voor zijn dood zijn herinneringen aan een wereld die op het punt stond te verdwijnen, opgetekend. Deze postuum verschenen autobiografie (De wereld van gisteren –
herinneringen van een Europeaan) biedt een indrukwekkend beeld van het oude Europa waarmee Zweig zich, als (geassimileerde) jood, geëngageerd schrijver en humanist, sterk verbonden voelde en vormt daarmee de basis van de voorstelling Villa Europa.

Villa Europa

In de pers

De Groene Amsterdammer
“Ik hield mijn adem in genoot.”

Volkskrant
"Originele enscenering van de brute clash tussen Zweig’s verfijnde kunst en de typische tegendraadse stijl van de groep."

Het Parool
“De geest van Wenen waait steeds heviger door het Nederlands theater. De spelers zeggen dat er naast schoonheid ook plaats moet zijn voor het duistere. Het is die dubbelzinnigheid, doordacht omgezet in beeld en spel, die Villa Europa zo’n gave voorstelling [maakt].”
Villa Europa

Credits

spel Joke Emmers en Vincent Rietveld

concept Mara van Vlijmen en Vincent Rietveld

eindregie Jos Thie

lichtontwerp Prem Scholte Albers

geluidsontwerp Florentijn Boddendijk en Remco de Jong

productie Carry Hendriks en Hanna van de Ven

fotografie Sofie Knijff

grafisch ontwerp Kok Pistolet

zakelijke leiding Jantien Plooij

publiciteit Anniek Engelsman

met financiële steun van Fonds voor de Podiumkunsten, Gemeente Utrecht

met dank aan Dirk Jansen, De Utrechtse Spelen, De Balie

content here