Viva la Naturisteraçion!

“Weergaloos theater over naturisme!”- het Parool, “Zeldzaam theater dat zowel elitair als spectaculair is, zowel lollig als diepzinnig.”- de Volkskrant, “Eén van de beste voorstellingen van dit seizoen.”- Algemeen Dagblad 

Voor Viva la Naturisteraçion! storten Theatergroep De Warme Winkel en De Utrechtse spelen zich vol op de geschiedenis van het nudisme en voelen de mythische noodzaak nieuwe rituelen te scheppen. Als radicale idealisten propageert een groep troubadours een betere en schonere samenleving, met naturisme als troef. Niet omdat naturisten betere mensen zijn, maar vanuit de overtuiging dat die levenswijze de mens gelukkiger en de planeet gezonder kan maken. Het naakte bestaan in de ongerepte natuur is de bron van alles. Ze spelen Badminton à la Riefenstahl, ze brengen Weens-actionistische bloedoffers en ze aanbidden naakt de zonnegod zoals de Egyptische farao’s al eeuwen voor hen deden.
De acteurs weten waarover ze spreken: zij brachten hun jeugd door op nudistencampings en bestudeerden uitgebreid de bronnen van het naturisme. Zo putten ze uit een schat aan persoonlijke herinneringen en opgedane kennis, als bouwstenen voor een nieuw aards paradijs. Boeken als Utopia van Thomas More, De Belofte van het Lichaam van Evert Peeters en alle seizoenen van Expeditie Robinson vormen hun ideologische leidraad. Welke regels zijn nodig om in vrijheid te kunnen leven? Is een nieuw begin in de huidige samenleving nog wel mogelijk of moeten we gewoon het hele systeem apocalyptisch opblazen om te zien wat in de nieuwe leegte ontstaat?

Credits